5 infekcija koje prete građanima Srbije sa naglim zahlađenjem vremena: Kako se sačuvati?

Da li nagla promena vremena može biti okidač za bolest? Definitivno! Ako vas je ovaj topli i sunčani dan zavarao da nam jesen nije pred vratima, nagla promena vremena koja stiže večeras to će da ispravi. Kako javljaju iz RHMZ-a, tokom noći nastupiće jače zahlađenje sa padavinama i grmljavinom, a nijedan kraj zemlje neće biti pošteđen. Maksimalna temperatura u sredu kretaće se od 16 stepeni na zapadu do 26 na jugoistoku Srbije. Već od četvrtka jutra će biti hladna, a ponegde se očekuje i slab prizemni mraz, kažu oni. Međutim, promena vremena najviše će uticati na naše zdravlje, pa valja znati šta je ono što nas može očekivati u narednim danima:

– Promene vremena su praktično izazovi našeg imunog sistema i mišićno-skeletnog sistema. Naša tela se navikavaju na određenu klimu, a kada se ona naglo promeni, organizam pokušava da se adaptira. Nažalost, nekada naša tela ne mogu da odgovore na taj izazov kako treba, što može biti okidač za bolest – kaže dr Vikaš Modi.

Pogledajte kojih je to 6 stanja koje nas mogu iznenaditi u narednih nekoliko dana:

Loading...

1. Infekcije respiratornog trakta

– Često primećujemo da se pacijenti ne oblače adekvatno i slojevito, pa se njihova tela previše zagreju ili previše ohlade, a upravo to utiče na odgovor imunog sistema i mogu biti okidač za infekcije disajnih puteva – kaže dr Modi.

Kada temperature osciliraju, lekari upravo zato preporučuju slojevito oblačenje, ali tankih slojeva.

– To je najvažnije i upravo to će vas zaštiti od niskih temperatura ujutru i uveče, a opet ćete biti u mogućnosti da se raskomotite u toku dana.

2. Sinuzitis i bolovi u grlu

Sistemi za hlađenje i grejanje prvenstveno isušuju vazduh, a takav vazduh je pun polena, prašine, vlage i plesni, te predstavlja savršenu kombinaciju za težak i hroničan sinuzitis i infekciju grla. Zato je važno menjati filtere za grejanje na svakih šest meseci. Poželjna je i kupovina uređaja za ovlaživanje vazduha.

Grip, prehlada, lekovi, toplomoer

Foto: Shutterstock

3. Sezonska astma i bronhitis izazvani hladnim vazduhom

Hladan vazduh može izazvati sezonsku astmu ili bronhitis. Osobe koje imaju ova stanja moraju biti spremne da koriste inhalator kako bi se izbegle teške i hronične epizode kašlja.

– Postoji fiziološki odgovor na hladan vazduh zbog kog se vaši disajni putevi zatvaraju i stežu. Ako imate astmu, ta reakcija može biti opasna. Videćete da upravo u ovo doba godine mnogo ljudi ima bronhitis, kašalj, pištanje i nedostatak daha. Zato moramo biti malo agresivniji u pogledu kontrole zdravlja pluća – ističe dr Modi.

4. Sezonske alergije na polen

I biljke su zbunjene povodom promene vremena isto koliko i vi.

– To podrazumeva rano cvetanje i oslobađanje polena, što može pogoršati stanje ljudima sa sezonskim alergijama – ističe on.

5. Prehlade i epidemije gripa

U velikim kolektivima je dovoljno da jedna osoba bude bolesna zbog čega svi moramo biti pažljiviji u pogledu higijene ruku i pokrivanja usta i nosa kada kašljemo i kijamo. Ono što pomaže u kontroli infekcija jeste i redovna higijena prostora u kojem boravimo sa više ljudi.

(Telegraf.rs)

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *