1996. godine Sveti Vasilije Ostroški hodio je po Crnoj Gori i Hercegovini: Pred njim, ljudi su padali kao pokošeni! (VIDEO)

Ovako je izgledalo kada su poslednji put mošti Svetog Vasilija Ostroškog iznešene iz manastira

Svako ko je bio na Ostrogu barem jednom mogao je da prisustvuje čudu ili čudima Svetog Vasilija Ostroškog. Onaj ko se moli i pažljivo prati dešavanja oko manastira i u manastiru, primetiće da ima dosta stranaca. Da skoro svi, pri ulasku u manastir, gde se nalaze mošti Svetog Vasilija udare glavom o maleni svod.

Verovanje je da je to opomena svetitelja da se jedino sa pokornošću i smernošću može ući na ovo sveto mesto.

Loading...

Poslednji put mošti Svetog Vasilija Ostroškog iznošene su iz manastira 1996. godine u organizaciji SPC. Naime, posle služenja svete liturgije od strane patrijarha Pavla, mitropolita Amfilohije, vladike zahumsko-hercegovačkog Atanasija, arhimandrita ostroškog Lazara upriličena je litija sa ćivotom časnim moštima Svetog Vasilija na posećivanje rodne Hercegovine preko Onogošta do Trebinja i Popova polja. Tada je posle iznošenja časnog krsta na Hercegovinu, Sveti Vasilije ponovo pohodio svoj zavičaj na svoj praznik 12. maj 1996. godine.

U veličanstvenom dočeku u Trebinju učestvovalo je preko 100.000 građana od ulaza u grad do Sabornog hrama. Oni su na kolenima dočekali sveca božijeg. 

Evo kako je to izgledalo:

Izvor: Stil

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *